Pioppino jest aromatycznym grzybem o włoskim rodowodzie, znanym już w czasach starożytnego Rzymu.

Grzyby te działają uspokajająco i antyoksydacyjnie. Białka wyizolowane z Pioppino, czyli inaczej Polówki Wiązkowej, wykazują działanie przeciwgrzybiczne, antybiotyczne, obniżające poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi. Na tle innych wyróżniają się wysoką zawartością białka.

Ich charakterystyczny kwiatowy zapach i lekko słodki smak sprawiają, iż doskonale nadają się do sałatek i jako dodatek do wykwintnych dań mięsnych. Pioppino jest jednym z najładniejszych i najszlachetniejszych grzybów uprawowych. W smaku podobny do Borowika Szlachetnego.

Kontakt

Biegpol – Grupa Producentów Grzybów Sp. z o.o.

Chorzemin 114
64-200 Wolsztyn (PL)

Tel. + 48 68 347 6800
Fax + 48 68 347 6801
e-mail: info@biegpol.pl

 

© 2005 - 2024 BIEGPOL - Grupa Producentów Grzybów Sp. z o. o.. Wszelkie prawa zastrzezone. Budowa stron internetowych