Danie chińskie

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka, 200 g grzybów chińskich shitake
  • 1 słodka papryka,
  • 4 pomidory świeże lub 500 g pomidórów z puszki,
  • pęczek dymki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 pory,
  • 2 marchewki, 
  • 150 g kapusty pekińskiej lub słodkiej,
  • 20 g świeżego imbiru,
  • 150 ml sosu sojowego
  • 50 ml czystej wódki,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej, sól, chili, olej do głebokiego smażenia
 


Mięso kroimy w paski i zalewamy marynatą z połowy sosu sojowego, wódki, czosnku i odrobiny wody (tyle, ile sosu sojowego), mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Odsączamy, marynatę zachowujemy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę.

 

Warzywa kroimy. W woku lub na patelni mocno rozgrzewamy olej i przesmażamy mięso przez 3-4 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Olej odlewamy, zostawiając tylko 2-3 łyżki.

 

Ponownie rozgrzewamy, wrzucamy cebule i pory, smażymy 1 minutę, następnie smażymy marchewkę, a po kolejnej minucie paprykę i kapustę. Dodajemy imbir (obrany i pokrojony w drobniutkie paseczki), mięso i pomidory. Na końcu wlewamy sos zrobiony z marynaty, reszty sosu sojowego i mąki ziemniaczanej. Całość podgrzewamy na mocnym ogniu przez 2 minuty, doprawiamy, mieszamy i serwujemy z makaronem ryżowym lub ugotowanym ryżem.