Produkty

Historia grzybów uprawnych sięga starożytności, a pierwszy opis technologii uprawy pieczarki pochodzi z 1707 roku. Od tego czasu popularność pieczarki ciągle wzrasta i jest ona obecnie gatunkiem uprawianym na świecie w największej ilości. Coraz popularniejsze stają się inne grzyby uprawne tj. boczniak i shiitake.

Aktualnie na świecie uprawianych jest ponad 100 gatunków grzybów jadalnych.
Polska jest największym producentem i eksporterem  w UE  pieczarki oraz znaczącym producentem boczniaka.

Jak Polska długa i szeroka w okresie jesiennym obserwujemy w okolicach lasów mnóstwo zbieraczy grzybów. Pewna grupa czyni to dla sportu i relaksu znaczna zaś w celach zarobkowych.Najbardziej popularnymi grzybami leśnymi są borowik szlachetny, pieprznik jadalny i podgrzybek.

 

Grzyby leśne są cennym składnikiem wielu potraw i przetworów, mogą też stanowić samodzielne danie. Walory grzybów polegają głównie na ich niepowtarzalnym aromacie. Ich wartość odżywcza jest niewielka, zawierają pewne ilości cennego białka, witaminy z grupy B, błonnika pokarmowego i składników mineralnych. Niestety, grzyby są też ciężkostrawne.

Od niepamiętnych czasów owoce są ważnym składnikiem naszego menu.

 

Spożywanie ich jest najprostszym i zarazem najprzyjemniejszym dla podniebienia sposobem dostarczenia różnorodnych składników pokarmowych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Warzywa i owoce pełnią bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka.

 

Spożywanie odpowiedniej ilości ma działanie ochronne na ustrój człowieka, przeciwdziała rozwojowi różnych chorób, a także wspomaga leczenie np. nadwagi i otyłości, spowalnia procesy starzenia się organizmu, korzystnie wpływa na wygląd sylwetki, cery i włosów, poprawia samopoczucie.