Jagoda leśna

Opakowanie   Kubek (tektura) 0,25 kg (zbiorczo 12x0,25)
Łubianka (drewno) 1,0 kg; 0,5 kg
Kontrola warunków obróbki   Tak
Kontrola źródła   Tak
Kontrola bezpieczeństwa żywności   Tak

Jagoda leśna - Potocznie znana jako czarna jagoda.

Owoc niskokaloryczny, cenne źródło garbnika, kwasów organicznych, pektyn, witamin szczególnie z grupy B, C, prowitamina A, dużo składników mineralnych, wapnia, fosforu, magnezu i żelaza.
Najbardziej znane zalety jagód to ich właściwości regulujące trawienie. Posiada  również właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Jagody pomagają m. innymi w regeneracji siatkówki oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Suszone owoce mają właściwości przeciwbiegunkowe i są potocznie stosowane jako nieszkodliwy i skuteczny środek przed wszystkim dla małych dzieci.

Jagoda leśna  jest znakomitym owocem mającym zastosowanie w gospodarstwie domowym, a sposoby wykorzystania przekazywane są z pokolenia na pokolenie do sporządzania m. innymi  cenionego suszu i soków, konfitur, ciast, koktajli, deserów itp.